Σωστή τοποθέτηση ελαστικών.

Ενημερώθηκε στο 12 Ιουλίου 2015 στο Τεχνικά Θέματα
4 στο 24 Μαΐου 2015

Πριν μερικές  μέρες έπαθα λάστιχο και επειδή θα άλλαζα σαμπρέλα  είπα να  κάνω αλλαγή  και τα λάστιχα (έβαλα το μπροστά πίσω και το πίσω  μπροστά) ,επειδή το πίσω είχε    ξεκινήσει  να φθείρεται σε σχέση με το μπροστινό.  Όμως δεν κάθισα να το σκεφτώ πολύ  και το πίσω  λάστιχο το έβαλα λάθος(δηλαδή δεν το έβαλα να κινητέ από εκεί που δείχνει το βελάκι). Η ερώτηση μου ποιο  είναι το πρόβλημα  αν το λάστιχο μπει με διαφορετικό τρόπο από ότι λέει ο κατασκευαστής . Δημάδη θα  φθείρεται πιο γρήγορα;

  • Αρέσει στο μέλος
Απάντηση
0 στο 25 Μαΐου 2015

Καταρχάς καλωσόρισες στην παρέα μας!
Δύο πράγματα:

1) Το να βάλεις το μπροστά λάστιχο πίσω και το πίσω μπροστά δεν είναι πάντα μια καλή ιδέα… Και θα σας πω γιατί: Το μπροστά λάστιχο συμμετέχει πολύ περισσότερο από το πίσω σε ένα φρενάρισμα πανικού. Αν το μπροστά λάστιχο είναι παντοφλέ (φαγωμένο δηλαδή και χωρίς καλή επιφάνεια τριβής) τότε η πτώση είναι περισσότερο σίγουρη! Το να τα αλλάξεις για να εξισορροπήσεις τη φθορά όσο είναι ακόμα νωρίς και δεν φαίνεται με το μάτι μεγάλη διαφορά είναι κάτι που είναι οκ.

2) Το να έχεις λάθος κατεύθυνση στο λάστιχο σου δεν θα προκαλέσει κάποια ζημιά στο ίδιο το λάστιχο αλλά περισσότερο σε εσένα. Αν τα λάστιχα σου είναι τελείως καραφλά (slick) όχι από το φάγωμα αλλά γιατί έτσι κατασκευάστηκαν (εξηγούμαι για να μην υπάρχει παρεξήγηση) τότε η διεύθυνση τους δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία αλλά το εργοστάσιο την επισημαίνει περισσότερο για “λόγους συνήθειας”.

Σε περίπτωση που το λάστιχο είναι τρακτερωτό τότε έχει σημασία. Η διαφορά είναι στη πρόσφυση σε τραχύ περιβάλλον (χώμα – χαλίκια κλπ) και στο πόσο καλά “πιάνει” σε λασπώδες περιβάλλον. Σε αυτή τη περίπτωση καλό είναι να το τοποθετήσεις όπως αναγράφει γιατί έτσι έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί βέλτιστα.

Αυτά λέει η θεωρία τουλάχιστον.. Δεν έχω κάνει κάποια δοκιμή στα 2 παραπάνω σενάρια αλλά και ούτε σκοπεύω να θέσω την ασφάλεια μου σε κίνδυνο, αν υπάρχει όντως κίνδυνος.

  • Αρέσει στο μέλος
Απάντηση
Άκυρο
0 στο 25 Μαΐου 2015

Ευχαριστώ για την αναλυτική απάντηση.  Ένταξει δεν είναι  και πολύ φαγωμένα απλώς αν είναι να τα αλλάξω είπα να τα άλλαζα μια και καλή τα δυο μαζι.

  • Αρέσει στο μέλος
Απάντηση
Άκυρο
0 στο 12 Ιουλίου 2015

καλησπέρα κ από εμένα και καλώς σας βρήκα!! άλλαξα πρόσφατα ελαστικά σε mtb οπου και μου έκαναν κ μια ακτινολόγηση στις ζάντες.η αλήθεια είναι ότι οι ζάντες ίσιωσαν γιατί είχαν πάρει λίγο αλλά βάζωντας τα λάστιχα στο κατάστημα είδα ότι φαίνονται πάλι στραβές.μου είπαν ότι είναι τα λάστιχα στραβά και θα πατήσουν. έχω  κάνει αρκετά χλμ κ βουνό συγκεκριμένα και τα λάστιχα παλι τα ίδια. τα ξεφούσκωσα τα πίεσα να πατήσουν στη ζάντα τιποτα πάλι χαλί μαύρο.τι άλλο μπορώ να κάνω άραγε??

  • Αρέσει στο μέλος
Απάντηση
Άκυρο
0 στο 12 Ιουλίου 2015

Καλωσόρισες φίλε μου!
Αν συμβαίνει και στα δύο λάστιχα τότε είναι λίγο δύσκολο να είναι αστοχία του λάστιχου. Αν συμβαίνει μόνο στο ένα τότε πολύ πιθανό να είχε πρόβλημα από την κατασκευή του.. Πες μας λίγο ποιά είναι τα λάστιχα που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα..
Επίσης φαντάζομαι έχεις τσεκάρει τη ζάντα χωρίς λάστιχο για το αν γυρίζει όντως ίσια…

  • Αρέσει στο μέλος
Απάντηση
Άκυρο