Σωστή αλλαγή ταχυτήτων

Ενημερώθηκε στο 10 Δεκεμβρίου 2016 στο Τεχνικά Θέματα
7 στο 2 Ιουνίου 2015

Συνήθως δουλεύω τον 2ο μπροστά δίσκο και τις 8 ταχύτητες του. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να αλλάξω μπροστά δίσκο κατά την αλλαγή ταχυτήτων?

Έχω βρει 2 εκδοχές στο YouTube.

Α. Πάω στην τελευταία ταχύτητα και αλλάζω μπροστά δίσκο και κατεβάζω (ή ανεβάζω αντίστοιχα) τέρμα αντίθετα την πίσω ταχύτητα (πχ 16η και 2ο σε (αναγκαστικά) 24η και 3ο και τέρμα κάτω στην 17η)

Β. Από 2ο και 16η σε 2ο και 12η και μετά σε 3ο και (αναγκαστικά) 20η και ανάλογα αν θέλει και άλλο κατέβασμα ή ανέβασμα στην ταχύτητα (με το σκεπτικό να μην είναι τεντωμένη η αλυσίδα στα 2 αντίθετα άκρα μεταξύ των αλλαγών και φθαρεί πιο εύκολα)

Τι είναι σωστό, και τι λάθος? Και αν υπάρχει και άλλος τρόπος…

Επεξεργάστηκε από: The Bike Guru
Αιτία: Χρήση κεφαλαίων χαρακτήρων

  • Αρέσει στο μέλος
Απάντηση
0 στο 2 Ιουνίου 2015

Φίλε μου καλωσήρθες στο φόρουμ. Θα σε παρακαλέσω να μην γράφεις με κεφαλαία γιατί είναι πολύ κουραστικά. Έκανα μια προσπάθεια να το μετατρέψω το κείμενο σου.

Τώρα όσον αφορά στις ταχύτητες: Θα διευκόλυνε να λες τις ταχύτητες σαν 2×8 και όχι σαν 2η και 24η γιατί μπερδευόμαστε. Για παράδειγμα 17η δεν νομίζω να μπορεί να προκύψει με κάποιο συνδυασμό. Το ίδιο και για το 3ο και 20η μιας και το 20 δεν είναι πολλαπλάσιο του 3.
Η αλήθεια είναι ότι δεν κατάφερα να πιάσω το σκεπτικό σου. Ας το δει και κάποιο ακόμη μέλος μήπως δώσει τα φώτα του.

Όσον αφορά σε αυτό που λες για το να μην τεντώνει η αλυσίδα διαγώνια ισχύει ότι πρέπει να το αποφεύγουμε. Ωστόσο αν κατά τις αλλαγές βρεθεί και για λίγα δευτερόλεπτα διαγώνια δεν θα πάθει κάτι. Έτσι και αλλιώς χαλαρώνουμε την τάση σε αυτή κατά τις αλλαγές οπότε δεν τίθεται θέμα ζημιάς. Αυτό που πρέπει να αποφεύγουμε είναι να παραμείνει παρατεταμένα σε εκείνες τις θέσεις. Γενικά όπως και τις κάνεις τις αλλαγές δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα μιας και οι αλλαγές γίνονται στιγμιαία. Αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι το σε ποια ταχύτητα θα καταλήξεις.

  • Αρέσει στο μέλος
Απάντηση
Άκυρο
0 στο 6 Ιουνίου 2015

να ρωτησω εγω κατι απλο….στο δρομο -στην ασφαλτο ποιος ειναι ο καταληλος συνδιασμος χωρις να αλλαζω συνεχεια ταχυτητες……
και ποιος στο χωμα…

  • Αρέσει στο μέλος
Απάντηση
Άκυρο
1 στο 6 Ιουνίου 2015

Γενικά δεν υπάρχει η μαγική συνταγή της επιτυχίας. Το ποια ταχύτητα είναι κατάλληλη για κάθε περίπτωση το κρίνει ο καθένας προσωπικά μετά από πειραματισμό και δοκιμές. Εξαρτάται από πολλά πράγματα. Πιο συγκεκριμένα από τη κλίση του δρόμου, το πόσο τουμπανιάρης είσαι, το αν έχεις κουμπωτά παπούτσια κλπ κλπ. Οπότε ξεκίνα τις δοκιμές και χωρίς να το καταλάβεις αποκτάς κάποιες αγαπημένες ταχύτητες για συγκεκριμένες περιστάσεις.

στο 6 Ιουνίου 2015

Εχεις δικιο… με καλυψες!!!!!

Δείξε περισσότερες απαντήσεις
  • Αρέσει στο μέλος
Απάντηση
Άκυρο
0 στο 15 Νοεμβρίου 2016

Εμενα μου ειπαν τα πραγματα οπως θα τα πω δηλαδη μπακαλιστικα. στιν 2 βαζεις οτι θελεις με τουσ μικρους δισκουσ. στην 1 βαζεις στουσ μικρους απο 1 μεχρι την μεση 5,6 και στην τριτη βαζεις απο 5,6 μεχρι τελευται και αυτο γινεται για να μην ειναι η αλυσιδα στραβη και χαλασει τα δοντακια αλλα και για να μην ακουγεται η αλυσιδα να χτυπαει πανω στο ντεραγιε.

 

  • Αρέσει στο μέλος
Απάντηση
Άκυρο
0 στο 15 Νοεμβρίου 2016

σωστά tiliros στα είπανε εγώ ποιο συγκεκριμένα έχω 3×9 και βάζω 1,2,3 με 1 (δίσκο) και  3,4,5,6,7 με 2 (δίσκο) και 7,8,9 με 3(δίσκο) έτσι με βολεύει εμένα

οπός σωστά είπες το θέμα είναι να μην στραβώνει η αλυσίδα και να μην τεντώνει πολύ ο πίσω εκτροχιαστείς από εκεί και πέρα μιλάει η εμπειρία του καθενός με της δικές του προσωπικές μεταβλητές  

  • Αρέσει στο μέλος
Απάντηση
Άκυρο
0 στο 10 Δεκεμβρίου 2016

εγω ακολουθω το εξης 

για πολυ χρονο: απο 1-3 ταχυτητα 1 ος δισκος

απο 4-6 2ος δισκος

απο 6-9 3ος δισκος

για λιγο χρονο:

απο 1 εως 5 με 1ο δισκο 

απο 2 εως 7 με δευτερο δισκο

απο 4 εως 9 με τριτο

εγω κανω αυτα και εχω 5 χρονια το ποδηαλτο και η αλυσιδα ειναι αθικτη

  • Αρέσει στο μέλος
Απάντηση
Άκυρο