Επαναφορά ανάρτησης Zoom σε Ideal Strobe

Ενημερώθηκε στο 6 Μαΐου 2021 στο Τεχνικά Θέματα
7 στο 3 Μαΐου 2021

Καλησπέρα στο forum,

όπως πολύς κόσμος έτσι και εγώ μέσα στην καραντίνα άρχισα να ασχολούμαι με την ποδηλασία. Αρχικά οι διαδρομές ήταν  μέσα στην πόλη αλλά πρόσφατα άρχισα να πηγαίνω και στο βουνό για διαδρομές σε μονοπάτια και κατάβαση από ανώμαλο δρόμο. Το ποδήλατό μου είναι ένα Ideal Strobe 27.5 που το θεωρώ μία ΟΚ επιλογή χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Το πρόβλημά μου είναι το εξής: φοράει μία ανάρτηση Zoom η οποία ναι μεν κάνει ωραία βύθιση εκεί που χρειάζεται…αλλά σε απότομη επαναφορά ή αν πάω να σηκώσω απότομα το ποδήλατο για καμία σούζα π.χ. κοπανάει απότομα επάνω και ακούγεται ένα “γκντάνγκ”. Δεν ξέρω πολλά από τεχνικά και δεν ξέρω αν αυτό είναι κάτι που μπορεί να φτιαχτεί αν ανοιχτεί η ανάρτηση. Εάν κάποιος γνωρίζει παρακαλώ ας απαντήσει.

  • Αρέσει στο μέλος
Απάντηση
0 στο 3 Μαΐου 2021

Γενικά αυτή η ανάρτηση είναι χάλια μαύρα θα σου έλεγα να πάρεις μια sr sountur με την πρώτη ευκερία ή rst. Αυτές είναι καλές και σχετικά φθηνές τώρα αν θες να την φτιάξεις…. Δεν ξέρω καν αν μπορείς να την ανοίξεις. Αλλά και να μπορείς δεν ξέρω που μπορείς να βρεις ανταλακατικά. Δεν ξέρω τι έχει αλλά πιστεύω ότι έχει σπάσει το στόπ που έχει για να μην ανοίγει πολύ, και αν είναι αυτό δεν είναι ασφαλής πλέον.

  • Αρέσει στο μέλος
Απάντηση
Άκυρο
0 στο 3 Μαΐου 2021

 Έγραψες φίλε μου πριν προλάβω να ανεβάσω τα σημερινά δεδομένα και σε ευχαριστώ. 

Άκου όμως τώρα το update: κατέβηκα σήμερα να κάνω ένα καθάρισμα το σκελετό από τη σκόνη που μάζεψε στο βουνό και ανακαλύπτω πως εκτός από το κοπάνημα που έκανε στην επαναφορά, δεν δουλεύει ούτε το κλείδωμα και όσο για την προφόρτιση απλά γυρνάει σαν παλαβή χωρίς να κάνει κάτι…οπότε έχουμε ουσιαστικά μία ανάρτηση που απλά έχει 2 ελατήρια μέσα και δεν δουλεύει καμία άλλη λειτουργία.

Το θέμα λοιπόν είναι ότι  από εκεί που σκεφτόμουν να την πάω για φτιάξιμο, τώρα λέω τι να πρωτοφτιάξω και αν είναι να πρέπει να φτιάξει κυριολεκτικά ΤΑ ΠΑΝΤΑ ο μάστορας, πόσα χρήματα θα πάει όλο αυτό? Με βλέπω να δίνω όσο κάνει μία καινούρια ανάρτηση αξιόλογης εταιρίας, για να φτιάξω μία μέτρια-κακή ανάρτηση. Άρα όπως πολύ σωστά είπες, μετά τα σημερινά νομίζω η αναζήτηση καινούριας είναι μονόδρομος.

 Θα ήθελα αν μπορείς και γνωρίζεις να με βοηθήσεις να μάθω τι ψάχνω…βλέπω πολλές αναρτήσεις online και δεν ξέρω ακριβώς ποια κάνει για το δικό μου ποδήλατο…αυτά που μπορώ να σου πω είναι τα στοιχεία του ποδηλάτου από την ideal που είναι τα παρακάτω: 

Frame Hardtail 27.5, AL6061-T4/T6, 18 mm kickstand bracket
Size 52 cm
Fork ZOOM 565D, 80 mm, mechanical lock out, preload adjustable 
Rear shock  
Front derailleur Shimano FDTY700
Rear derailleur Shimano Altus, RDM310
Shifter Shimano STEF51
Bottom bracket Shimano BBUN100
Crank set Shimano FCTY701, 42-34-24T, <=48 cm 170 mm – else 175mm
Cassette sprocket Shimano CSHG31, 11-13-15-17-20-23-26-34T
Chain KMC Z7
Front hub Shimano HBTX505
Rear hub Shimano FHTX505
Rims Cross X-6, 584-21*20.5 mm
Tires Kenda K1027 Kadre, 54-584 (27.5×2.20 )
Brakes Shimano BRTX805 mechanical disc brake, 160/160 mm
Handlebar ID PROJECT, riser bar, 66 cm, backsweep 5°, rise 15 mm, 31.8 mm
Stem ID PROJECT, 90 mm, 7°
Seat post ID PROJECT, 24 mm offset, 31.6*350 mm
Saddle Selle Royal RVS Viper

 

Η χρήση που κάνω είναι διαδρομές σε πόλη, διαδρομές σε μονοπάτια βουνού και κατάβαση είτε σε ομαλό είτε ανώμαλο terrain. Για το ανώμαλο γνωρίζω πως ίσως ήθελα καλύτερο ποδήλατο αλλά οικονομικά δεν με παίρνει να ανέβω κατηγορία. Αν γίνεται ιδανικά θα ήθελα το νέο αμορτισέρ να μπορεί να την παλέψει έστω και με προσοχή.

Έχω βρει αυτό αλλά δεν ξέρω 100% αν κάνει και πόσο καλύτερο είναι από το παλιό.

https://www.podilatis.gr/antallaktika-podilatou/anartisi-podilatou/anartiseis-rst-suntour/rst-capa-27-5.html

  • Αρέσει στο μέλος
Απάντηση
Άκυρο
0 στο 4 Μαΐου 2021

Αυτής που έχεις στείλει είναι πολύ καλύτερη απο αυτή που έχεις , δεν έχεις κάτι να δεις σχετικά με συμβατότητα.

Απλά να ξέρεις για να το βάλεις πρέπει να κώψεις τον λέμο στα μέτρα σου και δεν ξέρω αν έχεις τα εργαλεία για να το κάνεις αυτό.

Τώρα άμα θες να πάρεις κάτι πάρα πολύ καλύτερο. 

Να κοιτάξεις τις rock shock αλλά θα ανέβεις πολύ σε τιμή.

  • Αρέσει στο μέλος
Απάντηση
Άκυρο
0 στο 4 Μαΐου 2021

Το ξέρω ότι πρέπει να κοπεί…δεν έχω ειδικό εργαλείο αλλά έχω κόφτη για σωλήνες. Η ανάρτηση έρχεται μαζί με την κουκουνάρα της ή πρέπει να παραγγείλω και μία καινούργια? Λέω να μην χρησιμοποιήσω  την παλιά ακόμα και αν την βγάλω από το παλιό πιρούνι. 

  • Αρέσει στο μέλος
Απάντηση
Άκυρο
0 στο 5 Μαΐου 2021

τι είναι η κουκουνάρα …. ? Γενικά μόνο το καπάκι αν θες μπορείς να κρατήσεις όλα τα άλλα (σχετικά με την ανάρτηση) Θα πρέπει να τα αλλάξεις.

  • Αρέσει στο μέλος
Απάντηση
Άκυρο
0 στο 5 Μαΐου 2021

 Η κουκουνάρα είναι αυτό που μπαίνει μέσα στην ανάρτηση αφού την κόψεις, και πάει πάνω και βιδώνει το καπάκι. Star nut το λένε στα Αγγλικά.

τα spacers και τα δαχτυλίδια δεν μπορώ να τα κρατήσω? θα βάλω καινούριο λιπαντικό όπου χρειάζεται και θα τα ξαναβάλω.

 

  • Αρέσει στο μέλος
Απάντηση
Άκυρο
0 στο 6 Μαΐου 2021

Ναι μπορείς να τα κρατήσεις. Δεν έχει η ανάρτηση έτσι και αλοιος δικά της νομίζω… Εμένα δεν είχε (νομίζω).

  • Αρέσει στο μέλος
Απάντηση
Άκυρο