Κόστος συντήρησης ποδηλάτου

Ενημερώθηκε στο 13 Αυγούστου 2024 στο Πόλη & Ποδήλατο
1 στο 30 Ιουνίου 2024

Γεια σας. Έχω ένα Lombardo amantea 100 και το χρησιμοποιώ για διαδρομές στη πόλη, κατά κανόνα 20 χλμ τη μέρα με ανηφόρα/κατηφόρα κτλ. Γενικά είμαι ευχαριστημένος. Έχω την αίσθηση όμως ότι δίνω πολλά για συντήρηση. Συγκεκριμένα, αγοράστηκε Δεκέμβριο του 2022 και έχω κάνει τα εξής (Τα σχόλια είναι αυτό που μου είπε ο μάστορας κάθε φορά).

Απρίλιος 2023: Αλλαγή ολόκληρης της πίσω ρόδας γιατί έπαιζαν τα ρουλεμάν, το αμέλησα και φαγώθηκαν.

Δεκέμβριος 2023: Αλλαγή αλυσίδας, φυσιολογική φθορά.

Απρίλιος 2024: Αλλαγή γραναζιέρας γιατί το μικρό γρανάζι είχε πρόβλημα και δεν καθόταν πάνω η αλυσίδα. Επίσης, αλλαγή πεταλιών, έσπασαν και τα δύο με μικρή χρονική διαφορά.

Ιούνιος 2024: Αλλαγή πίσω άξονα (είχε στραβώσει) και μεσαίας τριβής. 

Τέλη Ιουνίου 2024: Ξανά αλλαγή πεταλιών, “άνοιξαν” στη μέση, σαν σχίσιμο. Ήταν λειτουργικά αλλά περίεργα στην αίσθηση.

Σε αυτά βάλε και 3 φορές αντικατάσταση των τακακιών των φρένων, και τώρα ετοιμάζομαι να τα ξανα-αλλάξω. Καλά αυτό μου φαίνεται φυσιολογικό.

Συνολικά έχω δώσει κάτι λιγότερο από 200 ευρώ για επισκευές σε ενάμιση χρόνο. Δεν είναι κάπως….πολλά;

Όπως προανέφερα, κάνω ~20 χλμ την ημέρα, με αθηναϊκούς δρόμους/λακούβες κτλ, ανηφόρα/κατηφόρα, τα έχω τα κιλάκια μου (95 κιλά, ύψος 1,83) και επίσης κατά κανόνα το φορτώνω ~ 10 κιλά εξοπλισμό/πράγματα κτλ.

Ευχαριστώ.

  • Αρέσει στο μέλος
Απάντηση
0 στο 13 Αυγούστου 2024

Είναι φυσιολογικό το ποσό.

Μια συμβουλή για να γλιτώσεις λεφτά είναι να μάθεις να κάνεις αυτές της δουλειές μόνος σου και να αλλάζεις τα ανταλακτικά μόνο σου. Αυτό θα σου κοστίσει εργαλεία κάποια μπορεί να τα έχεις κάποια άλλα είναι ειδικά μόνο για ποδήλατα άρα θα πρέπει να τα αγοράσεις. Μπορεί να είναι πολλά λεφτά στην αρχή αλλά αν πάρεις καλά εργαλεία θα τα έχεις για όλη σου την ζωή και θα γλυτώσεις λεφτά στο μέλλον.

Ακόμα μπορείς να πάρεις ανταλακτικά που να είναι ποιο αντοχής θα είναι ποιο ακρειβά αλλά θα αντέξουν ποιο πολύ καιρό. Τέλος πρέπει να κάνεις συντήρηση στα ανταλακτικά πριν χαλάσουν για να γλυτώσεις λεφτά από αλλαγές.

Για παράδειγμα, η αλυσίδα πρέπει να καθαρίζεται τακτικά με ειδικό καθαριστικό (degreaser) και πρέπει να λιπένεται με λάδι. Βάζεις Dry για όταν δεν έχει υγρασία και Wet για όταν έχει υγρασία.

Τα ρουλεμάν στα κέντρα σου θέλουν κάθε κάποια χιλιόμετρα νέο γράσο και καθάρισμα. Διάβασε τι λέει ο κατασκευαστής για το κάθε πότε πρέπει να το κάνεις αυτό. Αν το ποδήλατο έχει ανάρτηση θέλει και αυτή κάθε κάποιο χρονικό διάστημα (100 ώρες για την δικιά μου). 

Ελπίζω να σε κάλυψα ότι άλλο θες να ρωτήσεις ρώτα. Αν και σπάνια θυμάμαι να μπαίνω εδώ. 😃.

  • Αρέσει στο μέλος
Απάντηση
Άκυρο