Περίεργος θόρυβος στην αλυσίδα

Ενημερώθηκε στο 23 Νοεμβρίου 2015 στο Τεχνικά Θέματα
11 στο 17 Ιουνίου 2015

Γεια σας.. Έχω ένα μικρό θεματάκι με το ποδήλατο μου (Merida crossway 20)… Εκεί που κάνω πετάλι η αλυσίδα κάνει σαν να αλλάζει ταχύτητα αλλά εγώ δεν έχω πατήσει… Και εννοείται πως δεν αλλάζει έτσι.. Απλά κάνει το γκαπ που ακούγεται όταν αλλάζει ταχύτητα… Μήπως μπορείτε να μου πείτε πως μπορώ να το φτιάξω ή τι είναι; Ευχαριστώ 🙂

Επεξεργασία μηνύματος από: The Bike Guru
Αιτία: χρήση greeklish. (Θα σε παρακαλούσα να μην χρησιμοποιείς greeklish στα επόμενα μηνύματα σου γιατί είναι ενάντια στους κανόνες του φόρουμ)

 • Αρέσει στο μέλος
Απάντηση
0 στο 17 Ιουνίου 2015

Φιλέ Άκου εγώ προσωπικά αυτόν τον θόρυβο τον έχω ακούσει πολλές φορές…Αλλά μετά από λάδωμα τις αλυσίδας δεν τον ξανακουσα..λαδωσε την αλυσίδα σου και άμα κάνει τα ίδια δες το βίντεο του thebikeguru όπου λέει πως να ρυθμίσεις τις ταχύτητες

όπου θα τις ρυθμίσεις αν μπορείς ώστε να προχωράνε ομαλά όλα …έτσι θα ενεργήσεις..

Ανακεφαλαίωση: Λάδωσε την αλυσίδα και άμα δεν δεις αποτέλεσμα κάνε ρύθμιση στις ταχύτητες γιατί προφανώς δεν είναι ρυθμισμένες σωστά….

 • Αρέσει στο μέλος
Απάντηση
Άκυρο
0 στο 17 Ιουνίου 2015

Καλωσόρισες Μπάμπη στην παρέα μας. Θα σε παρακαλούσα να χρησιμοποιείς ελληνικούς χαρακτήρες στο εξής για να είναι πιο εύκολα αναγνώσιμα τα μηνύματα σου από τα άλλα μέλη.

Πολύ καλά τα είπε ο Βίκτωρας. Έχω να προσθέσω ότι το πρόβλημα σου είναι αρκετά απίθανο να οφείλεται σε ανεπαρκή λίπανση. Το πρόβλημα έχει να κάνει κατά 99% με τις ρυθμίσεις των ταχυτήτων. Πολύ σωστά παρέθεσε ο Βίκτωρας το βίντεο που δείχνει τον τρόπο ρύθμισης. Βέβαια έχε κατά νου ότι θα πρέπει να ελέγξεις και τις μπροστά ταχύτητες γιατί μπορεί να προκαλείται και από αυτές ο θόρυβος.

Τσέκαρε και τις μπροστά ταχύτητες.

Επίσης το λάδωμα κάνει πάντα καλό οπότε λάδωσε την αλυσίδα σου για να είναι και πιο ομαλές οι αλλαγές. Μην παραλείψεις να την καθαρίσεις πρώτα με κάποιο ειδικό καθαριστικό αν έχει στερεοποιημένα λιπαντικά επάνω της ή βρωμιά.

Τέλος να βεβαιωθείς ότι το ντεραγιέ σου είναι ίσιο. Μπορείς να δεις ένα αντίστοιχο θέμα εδώ.

 • Αρέσει στο μέλος
Απάντηση
Άκυρο
0 στο 11 Αυγούστου 2015

Καλησπέρα, έχω ακριβώς το ίδιο πρόβλημα, ακριβώς στο ίδιο ποδήλατο! Χωρίς να έχω μεγάλη εμπειρεία, μου φαίνεται ότι είναι μάλλον θέμα αλυσίδας. Μοιάζει λες και είναι χαλαρή η αλυσίδα και σε κάποιες ταχύτητες κάνει ένα κλότσημα. Εκτός από τις ρυμίσεις που προτείνετε στα βίντεο, υπάρχει κάποιος τρόπος να τεντώσει η αλυσίδα;

ΥΓ: Φίλε Μπάμπη το έλυσες τελικά;

 • Αρέσει στο μέλος
Απάντηση
Άκυρο
0 στο 12 Αυγούστου 2015

Φίλε μου αν η αλυσίδα απλά πηδάει προς τα πάνω και δεν καβαλάει διπλανά γρανάζια τότε το πρόβλημα σου θα λυθεί με απλή λίπανση όπως είπε παραπάνω και ο Βίκτωρας. Αν η αλυσίδα καβαλάει και διπλανά γρανάζια όταν πηδάει τότε είναι καθαρά θέμα ρύθμισης και η λίπανση δεν θα σε βοηθήσει σε αυτό. Οπότε πες μας για αρχή τι συμβαίνει στη δική σου περίπτωση και θα βρούμε την κατάλληλη λύση.

 • Αρέσει στο μέλος
Απάντηση
Άκυρο
0 στο 12 Αυγούστου 2015

Ευχαριστώ για την απάντηση. Σίγουρα δεν καβαλάει διπλανά γρανάζια, για αυτό και δεν νομίζω ότι είναι θέμα ρύθμισης. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι βγήκε δύο φορές από μπροστά (στο μικρό γρανάζι) και έκτοτε κάνει ένα κλότσημα όταν κάνω πηδάλι σε κάποιες ταχύτητες. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος ακούγεται ένα κρακ και χάνω μισή πηδαλιά. Πάντως από τότε δεν ξαναβγήκε. Επίσης, το ποδήλατο είναι καινούργιο και η αλυσίδα έχει λάδι. Για αυτό λέω μήπως είναι παραπάνω χαλαρή από ότι χρειάζεται και θέλει τέντωμα;

 • Αρέσει στο μέλος
Απάντηση
Άκυρο
0 στο 12 Αυγούστου 2015

Για αρχή θα έλεγα να δοκιμάσεις να την καθαρίσεις με λίγο degreaser και έπειτα να την λιπάνεις.. Λογικά θα διορθωθεί το πρόβλημα σου. Αν παρόλα αυτά δεν τα καταφέρεις πες μας και θα προτείνουμε κάτι άλλο.

 • Αρέσει στο μέλος
Απάντηση
Άκυρο
0 στο 12 Αυγούστου 2015

Έχεις δίκιο The Bike Guru! Μάλλον αυτό είναι. Ανακάλυψα τελικά ότι ένας κρίκος της αλυσίδας δεν γυρίζει, οπότε με καθάρισμα και λίπανση λογικά θα λυθεί. Δοκίμασα να λιπάνω χωρίς να καθαρίσω (δεν έχω degreaser) και δεν ξεκόλλησε. Θα δοκιμάσω να το καθαρίσω πρώτα. Φοβάμαι μόνο να μην έχει στραβώσει η αλυσίδα και για αυτό κολλάει… Πάντως σ’ ευχαριστώ πολύ!

 • Αρέσει στο μέλος
Απάντηση
Άκυρο
0 στο 12 Αυγούστου 2015

Δυστυχώς δεν φτιάχνει με λίπανση. Δεν ξέρω αν φαίνεται καθαρά στην φωτογραφία, αλλά έχει φάει χτύπημα η αλυσίδα στο σημείο που δείχνω με το βέλος για αυτό δεν γυρνάει. Αυτό μπορεί να επισκευαστεί ή πάω για καινούργια αλυσίδα;

 • Αρέσει στο μέλος
Απάντηση
Άκυρο
1 στο 12 Αυγούστου 2015

Μάλιστα φίλε μου… Αφού έχει φάει χτύπημα τότε δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές. Για αρχή θα σου έλεγα να κάνεις μια δοκιμή να αφαιρέσεις τα δύο link με τον εξωλκέα αλυσίδας (αν έχεις βέβαια)… Μετά πρέπει να δεις αν η αλυσίδα φτάνει για να καθίσει σωστά στις ταχύτητες σου…
Αυτό γίνεται βάζοντας την αλυσίδα στο μεγαλύτερο γρανάζι πίσω και στο μεγαλύτερο γρανάζι μπροστά. Τότε αν το ντεραγιε μπορεί να τεντώσει αρκετά ώστε να την ενώσεις και πάλι είσαι οκ. Σε περίπτωση που το ντεραγιέ (το πίσω πάντα) έχει τεντώσει τέρμα αλλά τα δύο άκρα της κομμένης αλυσίδας δεν φτάνουν για να την ενώσεις και πάλι, δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Πρέπει να περάσεις μια νέα αλυσίδα και θα είσαι μια χαρά.
Ελπίζω να κατάλαβες τη διαδικασία που θα πρέπει να κάνεις με τον εξωλκέα της αλυσίδας. Αν έχεις κάποια άλλη απορία είμαστε στη διάθεση σου…

στο 23 Νοεμβρίου 2015

Είχα πειράξει λίγο το πίσω ντεραγιέ για να μπαίνουν οι ταχύτητες καλύτερα αλλά και για να καταλάβω πως δουλεύει. Κατάφερα και το ρύθμισα και τώρα μπαινουν καλύτερα από την αρχική ρύθμιση που ειχε.
Όμως ακούγεται λίγο η αλυσίδα όταν κάνω πετάλι. Ο ήχος είναι περίπου σαν αυτόν που κανει όταν γυρνάμε το πετάλι προς τα πίσω. Τι μπορεί να φταίει?
Νομίζω ότι η βιδα πισω που ρυθμίζει πόσο κοντά θα ειναι η αλυσίδα στα γραναζια είναι οκ.
Ενταξει δεν ακούγεται υπερβολικά αλλά θα ήθελα να το διορθώσω.
Το ποδήλατο ειναι ideal megisto αν εχει σημασία.

Δείξε περισσότερες απαντήσεις
 • Αρέσει στο μέλος
Απάντηση
Άκυρο
0 στο 23 Νοεμβρίου 2015

Μάλλον έχεις πλησιάσει πολύ την αλυσίδα στην κασέτα. Δοκίμασε να βιδώσεις λίγο τη b-screw του ντεραγιέ σου για να απομακρυνθεί η αλυσίδα από την κασέτα.

 • Αρέσει στο μέλος
Απάντηση
Άκυρο